U nastavku sedmice lokalno obilna kiša

Objavljeno:

Pravi bučkuriš od vremena slijedi u nastavku sedmice. Najprije južina i obilnije padavine koja će biti najviše izražena oko petka. Za vikend novo zahlađenje i lokalno snijeg.

SRIJEDA(14.12.) – Uticaj novog ciklona koji će se u noći sa utorka na srijedu fomirati u Balearskom moru(kod istočne obale Španije). Stići će do nas u poslijepodnevnim i večernjim satima srijede donoseći nam nove padavine. Najprije se očekuju u Hercegovini i na zapadu Bosne, a u toku večeri će se proširiti i na ostatak zemlje. Većinom će to biti kiša i pljuskovi, dok će snijeg padati samo na najvišim vrhovima planina. Na sjeveru i sjeverozapadu Bosne usljed dužeg zadržavanja hladnijeg zraka moguća pojava ledene kiše u večernjim satima srijede.

Položaj ciklona i padavina sutra navečer – ECMWF EPS (METEOLOGIX)

Ciklon će do četvrtka ujutro donijeti najviše padavina južnoj polovici zemlje, manje prema sjeveru. Očekivana količina padavina u južnoj polovici zemlje u prosjeku 10 do 25 mm, na jugu Hercegovine moguće i do 35 mm. U ostatku zemlje količina padavina uglavnom do 10 mm, ponegdje do 20 mm.

Malo će zatopliti za razliku od početka sedmice, ali idalje većinom prohladno i hladno. Uticaj toplijeg jugozapadnog strujanja će se početi osjećati na većim nadmorskim visinama uz lokalno pojačan jugo, ali idalje nedovoljno izraženo. Jutarnja temperatura -3 do 4, na jugu do 7°C. Najviša dnevna 1 do 7, na jugu do 12°C.

ČETVRTAK(15.12.) – Odmicanjem ciklona dalje na istok, u jutarnjim satima četvrtka prestanak padavina. Nakon toga uslijedit će djelimično sunčano vrijeme u većem dijelu zemlje, do poslijepodne. Od poslijepodneva pristizat će sve više oblaka sa zapada što je znak da nam se primiče nove ciklon. Donijet će nam od večernjih sati i u noći na petak kišu i pljuskove većem dijelu zemlje. Uz pljuskove lokalno će biti grmljavine koja je naizglednija u dijelovima Hercegovine te na jugozapadu i zapadu Bosne.

Lokalno obilnije padavine. Najviše padavina u Hercegovini, na jugozapadu, zapadu, sjeverozapadu i sjeveru Bosne. Očekivana količina padavina u tim krajevima 10 do 30 mm, uz lokalno obilnije pljuskove i do oko 50 mm. U ostatku zemlje manje padavina, do 10 mm. Najmanje na istoku Bosne.

Uz veći uticaj južine biće toplije, pogotovo će se to osjetiti u večernjim satima četvrtka i u noći na petak. U večernjim satima četvrtka i u noći na petak u većem dijelu zemlje umjeren do na udare jak jugo. Na planinama uz olujne udare. Slabiji vjetar u nizinama sjeverne i sjeveroistočne Bosne. Jutarnja temperatura u četvrtak 0 do 4, na jugu do 10°C. Najviša dnevna 6 do 11, na jugu do 15°C.

PETAK(16.12.) – Nastavak vremenskih prilika od večernjih sati četvrtka. Pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Na sjeveroistoku i istoku Bosne može biti sunčanih perioda.

Prosječna količina padavina do subote – ECMWF EPS(METEOLOGIX)

Padavine uglavnom nad Hercegovinom, jugozapadnim, zapadnim, sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima Bosne. Tu će biti lokalno obilnijih padavina, količinski 10 do 30 mm, uz lokalno jače pljuskove do oko 50 mm. U ostatku zemlje manje padavina, do 10 mm, na istoku Bosne najmanje.

Vjetrovito uz umjeren do na udare jak jugo u većem dijelu zemlje, uglavnom u prvom dijelu dana dok bi poslijepodne vjetar postepeno slabio. Vrlo toplo za decembar uz jutarnju temperaturu 6 do 12, na jugu do 15°C. Najviša dnevna 11 do 18°C.

NOĆ NA SUBOTU(17.12.) – U večernjim satima petka prodorom osjetno hladnijeg zraka sa sjevera Krajinu očekuje osjetan pad temperature praćen pojačanim sjevercem. Kiša će u Krajini u noći na subotu preći u snijeg uz formiranje snježnog pokrivača.

Prodor hladnijeg zraka nad Krajinu u večernjim satima petka – ECMWF(METEOLOGIX)

U ostatak zemlje zahlađenje postepeno stiže u toku subote. Ali obzirom da bi prema trenutnim prognozama padavine u toku subote već lagano odmicale ka istoku, tako bi za razliku od Krajine snijega u ostataku Bosne bilo samo lokalno na izmaku padavina. Od nedjelje(18.12.) izgledno da će nastupiti stabilizacija vremena na nešto više dana uz postepeno smanjenje oblačnosti, ali biće i lokalno dugotrajne magle.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJNOVIJE

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...

U petak(05.05.) i za vikend(06.-07.05.) osjetno toplije uz više sunčanog vremena

Kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha u sklopu visinske ciklone još danas(04.05.) povećana oblačnost i...

Preporuke

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...