Rekordna pokrivenost sjeverne Zemljine hemisfere snijegom

Objavljeno:

Dok u našim krajevima još uvijek nema značajnijeg snijega, a mnoge nizine još uvijek čekaju na prvi snijeg, veliki dio ostatka sjeverne Zemljine hemisfere zimsku sezonu otvara uz rekordne količine snijega.

Pokrivenost sjeverne Zemljine hemisfere snijegom ove godine jedna je od najvećih u zadnjih 56 godina. U prilog tome ide podatak da je gotovo čitava Rusija pod snijegom, veliki dio ostatka Azije. Kanada, SAD takođe sezonu otvaraju uz više snijega u odnosu na prosjek. Sjetimo se samo prizora od prije nekoliko dana kada je lake snow effect zatrpao dio savezne države New York i obarao pojedine rekorde. Prema podacima pokriveno je oko 40 miliona kvadratnih kilometara snijegom, za oko 10 miliona kvadratnih kilometara više u odnosu na prosjek.

Grafikon koji pokazuje pokrivenost sjeverne hemisfere snijegom. Isprekidana linija prosjek a ljubicasta linija stanje ove godine

Sto se Evrope tiče snijeg je zahvatio istok Evrope, ratom zahvaćene dijelove Ukrajine, sjever Evrope odnosno dobar dio Skandinavije, a uskoro će snjeznih padavina biti i širom srednje i zapadne Evrope predstojecim zahlađenjem u tom dijelu kontinenta.

Satelitski proračun pokrivenosti planete snijegom ovih dana

Balkan, ujedno i našu zemlju znacajnije snjezne padavine ne očekuju u skorije vrijeme. U narednom periodu izgledna je juzina a ona bi potrajala negdje do oko sredine decembra. Sredinom decembra ima izgleda za zahlađenje sa kojim bi moglo biti snijega ali otom potom.

UTICAJ SNIJEGA NA POLARNU CIKLONU / KARAKTER ZIME

Pojedina istrazivanja dokazuju da se velika pokrivenost snijegom sjeverne Zemljine hemisfere u ranim fazama zime može odraziti i na sam tok zime. Puno snijega znači i mogućnost razvoja jakih anticiklonalnih blokada koje bi remetile snagu polarne ciklone. Uz slabu polarnu ciklonu zahlađenja i zimski obrazci vremena mogući su u nizim geografskim sirinama ukljucujuci Evropu, SAD i juznije dijelove Azije. Upravo nesto slicno i ocekuje Evropu ovog decembra. Uskoro će zapad i sjever Evrope zahvatiti jače zahlađenje, dok bi se naš dio Evrope morao još strpiti.

Šematski prikaz pokazuje kako snjezni pokrivac utiče na refleksiju sunca (albedo zemlje). Sunčeve zrake se odbijaju od snjezni pokrivac dodatno hladeći podlogu povećavajući mogućnost za razvoj anticiklone – prije svega sibirske koja ima veliki utivaj na vrijeme u Evroaziji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJNOVIJE

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...

U petak(05.05.) i za vikend(06.-07.05.) osjetno toplije uz više sunčanog vremena

Kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha u sklopu visinske ciklone još danas(04.05.) povećana oblačnost i...

Preporuke

Snijeg zabijelio pješčane dine u Sahari(FOTO)

Obilne snježne padavine već danima pogađaju sjever Alžira. Jučer(24.01.) su zabijelile i pješčane dine...

JANUAR 2017 – Sibirska hladnoća, lokalno do -28C

Da januar može donijeti mnogo više po pitanju zime uvjerili smo 2017. godine. Talas...

AUSTRALIJA: Sidnej bez vrućih dana u 2022. godini

Prvi put u 163 godine postojanja meteoroloških mjerenja u Opservatoriji u Sidneju, temperatura tokom...