Krajem februara prava zima – ima li šansi?

Objavljeno:

Iako ćemo naredih dana svjedočiti stabilnom, sunčanom i ranoproljetnom vremenu, mjesta za opuštanje nema. Još je rano za proglasiti kraj zimi, koja moramo se složiti nije podarila puno zimskog vremena u dosadašnjem dijelu. Nakon veoma toplog decembra, a u najvećoj mjeri i januara, prva polovina februara je donijela nesto primjerenije vrijeme za zimu. Početak februara obiljezila je suha zima uz ledene dane i deblje jutarnje minuse. Druga dekada, period u kom se trenutno nalazmo toplije i uglavnom sunčano vrijeme. Dok treća dekada februara prema trenutnim prognozama sprema zimske odlike vremena. Krenimo lagano sa analizom…

Naglo zagrijavanje stratosfere, odnosno SSW

Ovih dana u stratosferi na 10hPa(cca. 25,000 m) visine, se dešava naglo zagrijavanje što će dovesti do slabljenja polarnog vrtloga. Uz slab polarni vrtlog ide i osjetno slabljenje zapadnih vjetrova, što će dovesti do lakšeg spuštanja hladnog zraka na niže geografske širine. Ovo ne mora nužno značiti da će hladnoća i na naše krajeve, ali obzirom da će se polarni vrtlog pozicionirati nad euro-azijski kontinent, imamo dobre šanse za zimsko vrijeme i jači val hladnoće sa sjeveroistoka i istoka.

Pad jačine zapadnih vjetrova je već krenuo i očekuje se da će najslabiji biti 18.02. sa jačinom oko -15 m/s. Obzirom da treba 10-15 dana da se promjene iz stratosfere prenesu u troposferu, posljedice ovog očekujemo krajem februara i početkom marta.(Slika 1.)

Slka 1. Jačina zapadnih/zonalnih vjetrova na 10 hPa – Weatheriscool

MJO(Madden–Julian Oscillation) indeks

Još jedan od faktora koji utiču na vrijeme i samu promjenu i kretnju baričkih sistema je i MJO indeks. MJO indeks najviše uticaja ima na kretnju sistema preko Indijskog i Tihog oceana, ali ima i značajan uticaj i na vrijeme u ostatku naše planete. Sastoji se od vlažnih faza koje donose više nestabilnog vremena i padavina i onih suhih sa stabilnijim vremenom. Podjeljen je po ciklusima i svaki ciklus se sastoji od 8 faza u trajanju 30 do 60 dana.

Što se tiče uticaja ovog indeksa na vrijeme u naših krajevima, gledano iz dosadašnjih situacija u prošlosti, jake faze 2,3,4 i 5 donose nam pretežno stabilnije vrijeme uz manjak padavina i više temperature. Dok, faze 6,7,8 i 1 donose nam nestabilnije vrijeme uz vrše padavina i niže temperature. (Slika 2.)

Slika 2. Uticaj MJO indeksa na naše krajeve

Kada je MJO indeks u jakim fazama 6,7,8 i 1 i uz slab polarni vrtlog iznad sjeverozapada i sjevera Europe u većini slučajeva iz prošlosti dolazi do formiranja izražene anticiklone/blokade i strujanja nad Europom okreću na istočna donoseći većem dijelu Europe niske temperature. Mediteran postaje aktivniji što je dobra situacija za naše krajeve ako hoćemo snijeg, no ima opcija i da formirana ciklona u Mediteranu budu previše zapadno postavljena pa naši krajevi se nađu na udaru izražene južine.

TRENUTNE PROGNOZE MJO INDEKSA: MJO index se na današnji dan(14.02.) nalazi u jakoj fazi 6 i u narednim danima kretat će se prema fazama 7 i 8. Kako i ovome treba nekih 7-14 dana da se reflektuje na vrijeme kod nas, u periodu iza 20.02. treba očekivati izmještanje anticiklona nad Britaniju, sjeverozapad i sjever Europe. U prilog tome ide i slabljenje polarnog vrtloga. To će dovesti do spuštanja hladnijeg zraka sa sjevera i sjeveroistoka prema jugu i srednjoj Europi. Velike su šanse da zahvati i naše krajeve donoseći hladnije vrijeme i snijeg u zadnjim danima februara.

PROGNOZNI MODELI – GFS, ECMWF + ENSMBLE ČLANOVI :

GFS MODEL – Kada je u pitanju američki prognozni model, trenutne projekcije idu u smijeru zahlađenja i uspostavljanja zimske sinoptike iznad Evrope u zadnjim danima febrauara. Zadnje prognoze upućuju i na mogućnost razvoja ciklone u Sredozemlju što je svakako optimistično za svakog ko priželjkuje snjezne padavine.

Operativni izlaz GFS modela – prodor hladnoće sa sjeveroistoka uz razvoj sekundarne ciklone u Jadranu

Kada su u pitanju ENSEMLE članovi GFS modela, odnosno njihov kontrolni izlaz, ni on se pretjerano ne razlikuje od operativnog izlaza. Nagovještava izgranju i jačanje Azorske anticiklone po čijoj bi sjevernoj periferiji nad Evropu sustila hladna vazdušna masa sa sjeveroistoka

GFS – kontrolni ensemble član

ECMWF model – Prema zadnjim danima februara i evropski prognozni model naslućuje postepenu izgradnju i jačanje azorske anticiklone uz potencijalno osjetno zahlađenje nad Evropom. Za razliku od GFS modela, ECMWF, barem jutarnji proračun se pomalo koleba oko tačne pozicije azorske anticiklone. Zbog njenog nedefinisanog položaja dosta i osciluje iz izlaza u izlaz i ne daje tako čvrste signale po pitanju hladnoće kao GFS.

Jutarnji proračun ECMWF modela

ZAVRŠNA RIJEČ

Kada oduzmemo i saberemo sve parametre iz predhodne analize, po prvi put u ovoj zimskoj sezonu imamo sve preduslove za dolazak nešto konkretnije zime i snijega u periodu predkraj februara i početkom marta. Obzirom da bi potencijalno zahlađenje došlo već izvan okvira glavnine zime, ostaje da vidimo kako će se kalendar odraziti na samu sinoptiku. Da se sve ovo desilo, ranije u januaru vjerovatno bi svjedočili nekom vidu sibirske hladnoće, ovako samim krajem februara upitno je koliko to može biti izraženo. Ostaje da pratimo predstojeća zbivanja u atmosferi i potencijalno zanimljiv period pred nama.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJNOVIJE

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...

U petak(05.05.) i za vikend(06.-07.05.) osjetno toplije uz više sunčanog vremena

Kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha u sklopu visinske ciklone još danas(04.05.) povećana oblačnost i...

Preporuke

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...