18.-20.01. – Noćas i sutra vrhunac južine, pa ide postepeno hladnije i manje padavina

Objavljeno:

U noći na srijedu vrhunac južnog vjetra uz umjereno jake do jake udare u nizinama jačine 35-50 km/h. U brdsko-planinskim krajevima olujni udari jačine 60-80 km/h.

NOĆ NA SRIJEDU(18.01.) – Jačanjem južnog vjetra padavine će se, bar one jače, ograničiti na samo pojedine dijelove naše zemlje. To su zapadni, jugozapadni, jugoistočni i mjestimično centralni dijelovi Bosne koji su bliže Hercegovini odnosno zapadu Bosne. U ovim krajevima očekuje se većinom jača kiša, uz pljuskove koji ponegdje mogu biti praćeni grmljavinom. S druge strane u ostalom sjevernijem dijelu Bosne većinom suho vrijeme ili uz lokalno slabiju kišu, na sjeverozapadu Bosne moguće nešto umjerenije padavine.

Južni vjjetar u većem dijelu zemlje umjeren do na udare jak , jačina udara vjetra u nizinama uglavnom 35-50 km/h. U brdsko-planinskim krajevima olujni udari vjetra jačine iznad 65 km/h, na visokim planinama i preko 100 km/h.

SRIJEDA JUTRO I PRIJEPODNE – Nastavak kiše i pljuskova na zapadu, jugozapadu, jugoistoku Bosne i u Hercegovini, doduše u slabijem intenzitetu nego prethodne noći. U ostatku zemlje većinom suho uz tek lokalno uz slabiju kišu, a doći će većinom i do prolaznog smanjenja oblačnosti u prijepodnevnim satima. Jutarnja temperatura 5 do 11, lokalno do 13°C.

Postepeno slabljenje južnog vjetra.

SRIJEDA POSLIJEPODNE I NAVEČER – Novo jačanje padavina uz postepeno naoblačenje u svim krajevima. Izraženije padavine u večernjim satima, ali opet one najjače na zapadu, jugozapadu, centralnoj i jugoistočnoj Bosni i u Hercegovini. U ostatku zemlje, onom sjevernijem, većinom slabe do lokalno umjerene. Dnevna temperatura 7 do 13, lokalno na sjeveroistoku do 16°C.

U većini mjesta smirivanje južnog vjetra, nešto jači ostaje na jugozaadu Bosne i u višim krajevima Hercegovine.

POSTEPEN DOLAZAK ZAHLAĐENJA SA SJEVEROZAPADA

NOĆ NA ČETVRTAK(19.01.) – Oblačno uz kišu i pljuskove u većem dijelu zemlje. Na uglavnom višim planinama snijeg, dok će na sjeverozapadu Bosne pristizanjem hladnijeg zraka snježna granica biti niža, na oko 1500 m/nv. Jače, obilnije, padavine na zapadu, jugozapadu, mjestimično centralnom dijelu Bosne i u Hercegovini. U ostatku zemlje slabe do umjerene padavine.

ČETVRTAK JUTRO I PRIJEPODNE – Postepeno slabljenje padavina u većem dijelu zemlje, u nizinama uz kišu a na planinama snijeg. Na sjeverozapadu Bosne, u Krajini, osjetno hladnije uz spuštanje snježne granice do nizina uz moguće za malo susnježice i snijega. Nešto jače padavine bi se idalje zadržale nad Hercegovinom, u nizinama kiša a na višim planinama snijeg. Jutarnja temperatura na sjeverozapadu Bosne 0 do 3°C, u ostatku zemlje 4 do 9°C

ČETVRTAK POSLIJEPODNE I NAVEČER – Hladniji zrak sa sjeverozapada će se postepeno proširiti i na ostatak zemlje. Padavine će dalje slabiti i u većini mjesta će prestati. Tek lokalno će ostati uglavnom one slabije, kiša a u višim krajevima susnježica i snijeg. Na sjeverozapadu Bosne snježna granica najniža, do nizina. Dnevna temperatura na sjeverozapadu Bosne 0 do 4°C, u ostatku zemlje 5 do 11°C

NOĆ NA PETAK(20.01.) – Većinom pretežno oblačno i suho. Samo rijetko uz slabije padavine, uglavnom na sjeverozapadu i istoku Bosne. Susnježica i snijeg.

PETAK JUTRO I PRIJEPODNE – Oblačno vrijeme, sa jugoistoka postepen dolazak padavina. Do sredine dana zahvatit će istočne i sjeveroistočne dijelove Bosne donoseći slabu susnježicu i snijeg. Malo padavina dobit će i Hercegovine, kiša u nizinama a na planinama snijeg. Na planinama generalno nešto jače padavine, lokalno umjerene. Jutarnja temperatura -2 do 3, an jugu do 6°C

PETAK POSIJEPODNE I NAVEČER – Većinom slabe padavine sa jugoistoka će se proširiti i na veći dio ostatka zemlje. Susnježica i snijeg. Na sjeverozapadu Bosne, područje Grmeča, moguće nešto jače snježne padavine. Na krajnjem zapadu, jugozapadu Bosne i u Hercegovini manja šansa za padavine i tu bi ostalo uglavnom suho vrijeme uz djelimično razvedravanje. Dnevna temperatura -1 do 3, na jugu do 9°C.

KOLIČINA PADAVINA

Količina padavina do četvrtka(19.01.)

Do četvrtka(19.01.) se prognozira na zapadu, jugoozapadu, jugoistoku Bosne i u Hercegovini 40 do 80 mm, a u brdsko-planinskim predjelima ovih dijelova naše zemlje 100 do 150 mm. U ostatku zemlje manje padavina i količina se kreće uglavnom 10 do 30, do lokalno u centralnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne gdje je moguće 30 do 50 mm. Najmanje padavina na sjeveroistoku Bosne, do 10 mm.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJNOVIJE

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...

U petak(05.05.) i za vikend(06.-07.05.) osjetno toplije uz više sunčanog vremena

Kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha u sklopu visinske ciklone još danas(04.05.) povećana oblačnost i...

Preporuke

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...