09.-10.01.: Jak vjetar, kiša, u višim krajevima snijeg

Objavljeno:

.Južna i jugozapadna strujanja postepeno jačaju, približava nam se promjena vremena. Oblaka je sve više nad našim krajevima, a na jugozapadu Bosne ima i nešto malo kiše. Večeras se očekuje formiranje ciklona u Đenovskom zaljevu koji će se u toku sutrašnjeg dana prebaciti u sjeverni Jadran gdje će se dodatno produbiti odnosno ojačati. To će našim krajevima u noći na ponedjeljak(09.01.) donijeti jače naoblačenje sa zapada koje će do ponedjeljka ujutro donijeti lokalno kišu a i pojačat će jugo.

VEĆINOM JAK JUGO

Jačanjem ciklona nad Jadranom, od noći na ponedjeljak i u ponedjeljak u većem dijelu naše zemlje će puhati umjeren do jak jugo. Lokalno sa olujnim udarima od 60-70 km/h. Na planinama kao i uvijek najjači vjetar, gdje na pojedinim vrhovima udari mogu dostizati orkanske udare od oko 100 km/h. Glavnina vjetra od jutarnjih do poslijepodnevnih sati ponedjeljka, u ponedjeljak poslijepodne jugo u postepenom slabljenju.

Uz jugo biće i kiše i to uglavnom na južnoj strani Dinarida. A to su Hercegovina, jugozapad i zapad Bosne. U ostatku zemlje uglavnom suho, nešto kiše u sjevernijim dijelovima Bosne usljed slabijeg uticaja juga. Dok se iznad brdsko-planinskog pojasa naše zemlje, glavninom centralna i istočna Bosna očekuje najviše suhog vremena uz sunčane periode.

Jaki udari juga u prvom dijelu ponedjeljka

Većinom toplo od jutarnjih sati zahvaljujući pojačanom jugu. Dnevna temperaura u ponedjeljak 8 do 14, lokalno do 17°C.

JAKA LINIJA NESTABILNOSTI

U ponedjeljak navečer i u noći na utorak usljed sudara toplijeg i hladnog zraka koji bi pristizao sa sjevera očekuje se formiranje jake linije nestabilnosti koja bi donosila obilnije padavine. Ta linija nestabilnosti bi se prostirala od zapadne i jugozapadne Bosne pa preko centralne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne. U sklopu nje očekuje se intenzivnija kiša, pljuskovi a moguća je i pojava grmljavine. Donijela bi većinom 15 do 30, a lokalno i do oko 50 mm padavina za relativno kratko vrijeme. Postoji potencijalna opasnost i za lokalno izbijanje bujičnih poplava zbog obilnije kiše za relativno kratko vrijeme.

Kako će hladniji zrak probijati tako će u planinskim krajevima sjeverozapadne Bosne u ponedjeljak navečer i u noći na utorak kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Obilniji snijeg se u tom trenutku očekuje na nadmorskim visinama iznad 1000 ili 1200 m/nv, a zbog jačine padavina snježna granica se lokalno može spustiti na oko 700 m/nv. Na većim nadmorskim visnama do jutarnjih sati utorka može pasti 20-30 cm, uglavnom područje planine Grmeč i okolica.

Mogući položaj linije nestabilnosti u večernjim satima ponedjeljak – Windy, model ICON

Mimo ove jake linije nestabilnosti, u ponedjeljak navečer i u noći na utorak se i ostataku zemlje očekuje pretežno oblačno vrijeme uz većinom kišu i pljuskove, na planinama snijeg. Ali uz samo lokalno jače padavine, uglavnom u Hercegovini i na sjeverozapadu Bosne.

DALJE ZAHLAĐENJE, JAK SJEVERAC I BURA

Do utorka ujutro zahlađenje će se proširiti na cijelu Bosnu, a do utorka poslijepodne zahvatit će i Hercegovinu. Odmicanjem ciklona istočno i jugoistočno od nas, ojačat će sjeverna strujanja nad cijelom zemljom. Tako da će u utorak veći dio dana u mnogim mjestima puhati umjeren do na udare jak sjeverac, koji će stavarati dodatni osjet hladnoće, na planinama olujni udari koji će stvarati snježne vijavice. U Hercegovini, na jugozapadu i zapadu Bosne umjerena do jaka bura, lokalno na zapadu i jugozapadu uz olujne udare.

U utorak glavnina padavina se seli nad sjevernu i sjeveroistočnu Bosnu, do sjeverne strane Dinarida. Niže preko Dinarida usljed fenskog efekta izraženog sjevernog strujanja padavine će se razdrijediti i biće ih samo lokalno i uglavnom slabe jačine. Kiša, a u brdsko-planinskim krajevima snijeg. Snježna granica bi trebala biti na 700-800 m/nv, a lokalno uz jače padavine uz sjevernu stranu Dinarida moguće da se spusti na oko 500 m/nv. Na krajnjem zapadu, jugozapadu Bosne i u Hercegovini tokom dana će padavine posve prestajati uz smanjenje oblačnosti pa će biti dužih sunčanih perioda uz buru.

Položaj glavnine padavina u toku utorka uz kišu i snijeg – Windy, model ICON

Od sredine dana u utorak padavine će prestajati i na sjeverozapadu Bosne, a navečer i u noći na srijedu postepeno i u ostatku zemlje uz djelimično razvedravanje.

Sumirano, prvi dio ponedjeljka u znaku pojačanog juga, drugi dio odnosno večernji sati i noć na utorak lokalno obilnije padavine. Noć na utorak i u utorak osjetno zahlađenje uz pojačan sjeverac. U nizinama kiša, u višim krajevima uglavnom iznad 700 m/nv snijeg uz formiranje snježnog pokrivača. Najviše snijega na planinama sjeverozapadne te mjestimično centralne Bosne uz lokalno moguće 20-30 cm snijega.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

NAJNOVIJE

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...

U petak(05.05.) i za vikend(06.-07.05.) osjetno toplije uz više sunčanog vremena

Kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha u sklopu visinske ciklone još danas(04.05.) povećana oblačnost i...

Preporuke

28.-31. AVGUST – Izražena promjena vremena uz padavine i osvježenje

Nakon prijatnijeg početka avgusta i temperatura oko ili ispod prosjeka u pojedinim danima, druga...

Nastavak nestabilnog vremena, lokalno nepogode i obilnije padavine

U noći na subotu(13.05.) većinom umjereno do pretežno oblačno i suho vrijeme. Prolazna kiša...

Nastavlja se nestabilno vrijeme do daljnjeg

Nakon mirnijeg utorka uz tek rijetko prolaznu kišu ili pljusak, od srijede poslijepodne nam...